Velkommen Aktiviteter Nyhedsbreve Radarbunker Sea War Museum Mindepark Galleri Shop Om os - Kontakt

 

Radarbunkeren bygget som kommandobunker af den tyske værnemagt fra 1941 – 1945.

Bunkeren var først færdig i foråret 1945 og kom dermed ikke i brug.

Fra 1945 – 1986 lå den som en tomt bunker indtil i 1986, hvor Hjemmeværnsflotillen manglede et sted at være. Deres hidtidige bygning i Thyborøn var købt af Fiskeriforeningen, så derfor ledte flotillen efter nye lokaler. Efter nogen betænkelighed blev det bestemt, at flotillen skulle overtage den gamle og forladte tyskerbunker, der havde stået tom siden krigen.

Den følgende restaurering tog fire år, »Der var 300 kubikmeter sand og tilsvarende mængde vand, der først måtte fjernes fra bunkeren. Det skete med håndkraft,« sagde Henning Damholt Kristensen, der ikke lagde skjul på, det store arbejde, men så var bunkeren også klar til brug.

Endnu en ulykke ramte bunkeren den 26. maj 1996, ved et rutinebesøg blev der opdaget, at et vandrør var sprunget. Bunkeren var fyldt med én meter vand, og næsten alt var ødelagt. Opgaven var større, end den lokale flotille magtede, så lokale håndværkere blev sat til at renovere bunkeren. Kort efter fik bunkeren også et 8,5 meter højt udkigstårn, så det var muligt at følge skibstrafikken i Thyborøn Kanal.

Reelt var det dog Maritimhistorisk Selskab, der fik ansvaret for bunkeren, der nu blev ført tilbage til det udseende, den havde under Den kolde krig.

Bunkeren kunne nu åbne i sommeren 2015.
Foto fra overdragelsen i 2015: Vagn Sandholm.

 Foto fra renoveringen af bunkeren før overdragelsen til hjemmeværns flotillen. Se her.

 

 

 

 

I 2015 var radarbunkeren ikke længere nødvendig.

»I dag har alle skibe IMO-numre og transponder, så alle med en mobiltelefon kan følge skibene på havet,« sagde Henning Damholt Kristensen.

Derfor er blev bestemt, at den gamle bunker skal udfases som en del af det danske forsvar og tilbageføres til Lemvig Kommune.

 Flotillechef Henning Damholt Kristensen overrækker nøglerne til borgmester Erik Flyvholm.

Henning Damholt Kristensen var ikke fri for at være lettet, da han mandag officielt overdrog nøglerne til den gamle radarbunker i Thyborøn til borgmester Erik Flyvholm (V). Kommunen kunne nemlig straks overdrage nøglerne til formanden for bunkerforeningen under Maritim historisk Selskab, der vil bevare bunkeren, som den er, så den kan fortælle historien om den kolde krig.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

Opdateret 08-06-2021


Sponsorer

Ringkjøbing Landbobank

 Lemvig Kommune

 

 

All rights Maritimhistorisk Selskab

  Nyttige links
Museum Sea Art
 undervandsgruppen.dk/
Vikingeskibsmuseet
Stranding museum
JD Contractor